Skip to main content

11 TIPS VOOR KORTE-FILMMAKERS

Waar moet je op letten bij het maken van een korte film?

1. Grijp de aandacht

Help, help me! Het belang van een goed begin wordt nog altijd onderschat. De tv-kijker beslist in de eerste paar minuten of hij blijft kijken, de internetter al binnen dertig seconden. Besteed dus veel aandacht aan het begin. Probeer allerlei opties uit. Schrap de inleiding. Verzin iets dat de kijker meteen boeit.

2. Film waar de actie is

De Amerikanen gebruiken niet voor niets het woord ‘movie’. Laat het bewegen voor en met de camera. Er moet iets gebeuren waardoor de toeschouwer geboeid wordt. Maak het dramatisch interessant: conflict, tegenstellingen, dilemma's, blokkades, confrontatie.

3. Maak het filmisch

Zorg voor krachtige beelden en bijzondere geluiden. Pas op voor te veel tekst. Film vanuit een bijzonder perspectief. Toon details. Geef ruimte aan de verbeelding.

4. Kies een geschikt genre

Maak je keuze uit de vele mogelijkheden: portret van een interessant persoon, verslag van een bijzondere gebeurtenis, registratie van een productieproces, muziekvideo, videodagboek (vlog), fictiefilm, reisverhaal, protestfilm.

5. Maak het persoonlijk

Algemene of neutrale films worden weinig gewaardeerd. Dat geldt zelfs voor instructiefilms. Toon je emotie bij het onderwerp en geef je visie. Wees origineel en eigenzinnig.

6. Monteer, monteer

De montage bepaalt het eindproduct. Neem voldoende materiaal op, zodat er iets te monteren valt. Vertel een bijzonder verhaal. Versterk de inhoud met een krachtige vorm. Knip weg wat niet strikt noodzakelijk is. Creëer een strak betoog en let op het ritme. Laat je hoofdpersoon schitteren.

7. Gebruik humor

Humor is - na muziek - het meest effectieve middel om een groot publiek voor je film te bereiken. Overdrijven, omkeren, herhalen, uitvergroten, benadrukken; gebruik alle mogelijke technieken om de lachers op je hand te krijgen.

8. Experimenteer

Onderzoek hoe je de film bijzonder, verrassend, onthullend kunt maken. Probeer verschillende mogelijkheden uit. De chronologische volgorde is niet altijd de beste manier om het verhaal te vertellen. Test wat het beste resultaat oplevert. Maak veel, leer voortdurend, maak kwaliteit.

9. Wees geëngageerd

Kritische en analytische films zijn op YouTube ver in de minderheid. Het is veel gemakkelijker om een geinige korte film te maken, dan een kritische die met goede argumenten een kwestie aan de kaak stelt. Pas op voor simpele en gemakzuchtige meningen, die zijn er al genoeg. Wees scherp en rechtvaardig.

10. Maak een krachtig einde

Zorg voor een mooie afronding. Dat kan een climax of een grap zijn, maar ook een open einde kan effectief zijn. Terwijl de hoofdpersoon wegloopt van de camera blijft zijn verhaal in het hoofd van de toeschouwer hangen. Pas op dat het slot niet voorspelbaar is. De pointe moet er zijn voordat je hem aan ziet komen. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: houd het kort en krachtig.

11. Vraag hulp

Bouw een netwerk en deel je werk. Leer van anderen. Filmmaken is een kunst en een ambacht; tegelijk inhoud, vorm en techniek. Help anderen zodat zij ook jou graag helpen. Geef niet op.

 

André de Laat
www.meop.nl

Verder lezen:   De observatiefilm
Verder leren:   MEOP film- en videocursussen

Overname toegestaan o.v.v auteur en website.